evomag.ro

2019 va fi un an greu pentru românii care vor dori un credit. Taxa pe lăcomie va creşte costurile de creditare, atenţionează Banca Naţională, iar asta se va simţi în buzunarele noastre

Avertismentul BNR a fost transmis într-o scrisoare Ministerului de Finanţe. Vestea bună este că ratele la creditele în lei au scăzut faţă de anul trecut.

BNR vine cu veşti proaste atât pentru bănci, cât şi pentru clienţi, care vor plăti şi ei consecinţele “taxei pe lăcomie”. În 2019, pierderile sistemului bancar vor fi de 680 de milioane de lei, iar în 2020 vor ajunge la aproape 3,4 miliarde de lei.

 Doar 4 bănci din cele 35 de pe piaţă vor rămâne profitabile în acest an

Analiza mai arată şi că nivelul indicelui Robor nu are legătură cu profitul băncilor. IANCU GUDA, analist economic: Robor este influenţat de inflaţie, lichiditate şi risc şi nu este decis de o bancă, de două bănci sau de zece bănci, unilateral, subiectiv sau preferenţial. De ce nu a venit nimeni în 2012 cu o taxă pe Robor la 6%? Atunci nu era mare, când inflaţia era 5%?

În prezent, indicele Robor la 3 luni, care influenţează creditele în lei, este de 2,97 la sută, aşa că ratele au mai scăzut faţă de a doua jumătate a anului trecut.

inpuff.ro

De exemplu, pentru un credit mediu Prima Casă, pe 30 de ani, un român plătea în luna august o rată de 1.237 de lei, iar acum achită cu 37 de lei mai puţin. Ratele ar putea ajunge la puţin peste o mie de lei, dacă şi Robor coboară până la 2%. Analiştii ne sfătuiesc să mai aşteptăm puţin dacă vrem să ne cumpărăm o locuinţă.

melimeloparis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ