evomag.ro

3 momente definitorii pentru România

Președinția Consiliului Uniunii Europene, alegerile europarlamentare și alegerile prezidențiale din acest an, reprezintă mize politice deosebit de importante pentru parcusul României atât în plan intern cât și extern. Impactul acestor mize este cu atât mai important pentru România cu cât se succed pe parcursul aceluiași an.

Înainte de a ne referi la microclimatul politic ieșean merită să aruncăm o privire asupra macroclimatului politic european în care România a debutat deja, cu stângul, în 2019.

Desigur, conceptualizarea de macro referitoare la UE este una inexactă, având în vedere faptul că Europa este doar unul dintre jucătorii globali și din păcate unul cu valențe îngrijorător diminuate în raport cu SUA, Rusia și China.

Rusia și China debut în forță în 2019, SUA în blocaj politico-administrativ

În timp ce Președinția Uniunii Europene a ajuns “pe mâna” românilor, China a anunțat pe 3 ianuarie că misiunea spațială Chang’e-4 a ajuns într-o zonă a Lunii neexplorată până acum.

inpuff.ro

Chang’e-4, sonda fără pilot uman, a ajuns în zona celui mai mare și mai adânc crater de pe Lună, Aitken. Acesta este situat la Polul Sud al satelitului natural al Terrei. Sonda a transportat și un vehicul robotizat, care să exploreze zona.

Rușii transmit și ei un semnal puternic.

Serviciile americane au “scăpat” pe surse informația potrivit căreia Rusia a testat o rachetă hipersonică imposibil de oprit. Testul ar fi fost efectuat cu succes pe 10 decembrie 2018, racheta atingând o viteză maximă de Mach 8.

Rusia a testat cu succes o nouă rachetă balistică hipersonică în fața căreia, la ora actuală, SUA nu dețin un sistem viabil de apărare, transmite CNBC, care citează surse apropiate serviciilor americane de informații.

Încă din primele zile ale noului an, forţele aerospaţiale ruse au lansat cu succes o nouă rachetă antibalistică îmbunătăţită pe poligonul de testare din Sarî-Şagan, în Kazahstan, conform unui anunţ făcut de Ministerul Apărării rus, care a postat online şi o înregistrare video cu momentul lansării, conform Xinhua şi RIA Novosti.

Semnale vin și de peste Atlantic.

Viziunea Președintelui american Donald Trump legată de politică externă tocmai a condus la producerea unui adevărat blocaj la nivelul administrației federale americane.

Donald Trump a apărat virulent proiectul său de a construi un zid la “periculoasa” frontieră de sud a Statelor Unite, avertizând că este pregătit ca blocajul parţial al administraţiei federale să dureze luni întregi.

Construirea unui zid la frontiera cu Mexicul este o problemă de “securitate naţională”, a avertizat el. “Nu este un joc”, a adăugat preşedintele american, subliniind în acelaşi timp “drumul parcurs” în negocierile cu adversarii săi politici.

Ce presupune de fapt Președinția Consiliul Uniunii Europene

La 12 ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană, România a preluat, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, responsabilitatea Președinției uneia dintre cele mai importante instituții – Consiliul Uniunii Europene.

Instituțional, pregătirea și derularea acestui mandat reprezintă o prioritate națională.

Deținerea Președinției Consiliului UE va fi o premieră pentru țara noastră și o oportunitate de a demonstra  capacitatea de a îndeplini o sarcină atât de importantă printr-o bună planificare și coordonare la nivel național precum și un dialog susținut cu instituțiile UE și statele membre ale Uniunii Europene, informează MAE.

În acest context, sunt de remarcat două repere de ordin geopolitic și militar: ieșirea Marii Britanii din UE și preluarea de către Germania a conducerii Forţei NATO de reacţie rapidă

„Vârful de lance” al NATO, denumit oficial Forţa Întrunită cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF), a fost înfiinţat în urma crizei din Ucraina şi a devenit de atunci un element al strategiei de descurajare împotriva Rusiei. Caracteristica specială a acestei forţe este gradul înalt de pregătire. De exemplu, forţele avansate trebuie să poată fi desfăşurate în maximum 72 de ore, în timp ce pentru altele perioada este de cinci până la şapte zile. Pentru soldaţi aceasta înseamnă că trebuie să fie pregătiţi permanent şi ei nu se pot îndepărta de locaţia sarcinilor lor.

Concluzia, unanim acceptată este desigur una singură: pentru România, anul 2019 va ridica provocări semnificative dar și oportunități pe măsură. Dar care sunt obiectivele Iașului în acest climat destul de complicat? Vom încerca să aflăm împreună în materialul de mâine.

melimeloparis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ