evomag.ro

Postul Paștelui început anul acesta pe 11 martie se va sfârși la miezul nopții de 27 spre 28, atunci când creștinii ORTODOCŞI din toată lumea iau lumina sfântă a Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos

Este cel mai lung și cel mai aspru dintre posturile întâlnite în Biserica Ortodoxă, are 40 de zile la care se adaugă și Săptămâna Patimilor, răstimp în care credincioșii nu mănâncă nimic gătit din carne, brânză și ouă, în plus lunea și miercurea nu se consumă nici ulei, nici vin.Mâncarea de post are importanța sa, menirea sa, ca și secretele sale.

  1. Fasole bătută, cu ceapă prăjită

Ingrediente pentru fasole bătută, cu ceapă prăjită

  • 500 g de fasole albă, uscată
  • 2 morcovi mici
  • 1 felie de țelină
  • 1 rădăcină mică de păstârnac
  • 3 cepe mari
  • 6-8 linguri de ulei de floarea soarelui (pentru prăjitul cepii)
  • 4-5 linguri ulei de floarea soarelui (pentru fasolea bătută)
  • 1 linguriță de zahăr
  • 5 căței de usturoi (sau mai puțini/mulți, după gust)
  • sare

Mod de preparare pentru fasole bătută, cu ceapă prăjită

  1. Spală fasolea bine, în 2-3 ape, și pune-o la înmuiat în apă rece pentru 12-14 ore. Schimbă apa de două ori, după câte 4 ore.
  2. A două zi spală fasolea și pune-o într-o oală mare, în apă rece cât să o acopere. Pune oala la fiert 15 minute, apoi aruncă apă, clătește fasolea cu apă fierbinte și pune-o din nou la fiert, în apă fierbinte. Adaugă morcovii, țelina și păstârnacul, spălate bine și tăiate în bucăți mari.
  3. Fierbe fasolea 60 minute, până se înmoaie complet.
  4. Scoate boabele de fasole și legumele și pune-le într-un vas încăpător. Nu arunca apa în care a fiert fasolea.
  5. Pune jumătate de polonic din apa în care a fiert fasolea în vas, pune și un morcov (nu toate legumele!) și pasează fasolea într-un blender. Poți adăuga puțină apă dacă este prea densă, dar puțin câte puțin, că să nu ajungă prea lichidă.
  6. Adaugă cățeii de usturoi dați prin răzătoarea cu găuri mici, 4-5 linguri de ulei de floarea soarelui și sare după gust. Amestecă până obții o crema fină și omogenă.
  7. Curăță ceapa, tai-o julienne (solzișori), amestec-o cu zahărul și frământ-o cu mâna. Prăjește-o într-o tigaie antiderentă până când capătă o culoare aurie. Ia-o de pe foc, las-o să se răcească 2-3 minute și pune-o peste fasolea bătută. Împreună cu o zacuscă și pizzette de vinete (vezi mai jos!) poate constitui o gustare îndestulătoare. Poftă bună!
  1. Pizzette de vinete

Ingrediente pentru pizzette de vinete

  • 1 vânătă mare
  • 2 roșii
  • 6 ciuperci Champignon
  • 250 g cașcaval vegetal
  • 4-5 frunze de busuioc
  • 1 cățel de usturoi
  • ulei de măsline
  • pătrunjel
  • sare

Mod de preparare pentru pizzette de vinete

  1. Rade cașcavalul vegetal pe răzătoarea mare, un cățel de usturoi pe răzătoarea mică, toacă mărunt busuiocul și pătrunjelul, taie roșiile și ciupercile în cubulețe cât mai mici și amestecă-le pe toate, pune puțină sare.
  2. Spală vinetele, șterge-le bine și taie-le în felii de 1,5-2 cm grosime.
  3. Așează feliile de vinete într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt și stropește-le cu 2-3 linguri de ulei de măsline.
  4. Pune 2 linguri din mixul de legume peste fiecare felie de vânătă și presară deasupra câte jumătate de linguriță de pesmet.
  5. Stropește feliile de vânătă din loc în loc cu încă 2-3 linguri de ulei de măsline și bagă tava în cuptorul preîncălzit la 180° de grade Celsius timp de 30 minute. Se pot mânca și calde, și reci. Poftă bună!
  1. Supă-cremă de conopidă și praz

Ingredientele pentru supa-cremă de conopidă și praz

  • 1 conopidă de 1 kg
  • 1 praz mediu (numai partea albă)
  • 30 ml de ulei de măsline/30 gr unt
  • 2-3 l de apă
  • 1-2 lingurițe de vegeta naturală (opțional)
  • Sare
  • 4-5 felii de pâine

Mod de preparare pentru supa-cremă de conopidă și praz

  1. Desfă conopida în buchețele mici și las-o în apă rece 15 minute. Taie prazul, numai partea albă, în feliuțe subțiri.
  2. Sotează prazul în 30 ml de ulei de măsline pentru 2-3 minute. Adaugă peste praz apă călduță și buchețelele de conopidă scurse de apa în care au stat.
  3. Acoperiă oala cu un capac și lasă supa să fiarbă până ce conopida este pătrunsă complet (cel puțin 30 minute).
  4. După ce conopida este complet fiartă, ia oala de pe foc și pasează supa de conopidă cu ajutorul unui mixer vertical.
  5. Pune supa din nou pe foc 10 minute, adaugă 2 lingurițe de vegeta și sare după gust, stinge focul și lasă supa să se „odihnească” 15 minute înainte de a o servi.
  6. Între timp, fă crutoanele: taie feliuțele de pâine în pătrățele mici și prăjește-le în puțin ulei de măline sau, mai dietetic, așează-le pe o foaie de hârtie de copt în tava cuptorului, stropește-le cu puțin ulei de măsline și coace-le 10 minute la 180° de grade Celsius, după care servește-le alături de supa-cremă de conopidă și praz. Poftă bună!
  1. Conopidă la cuptor

Ingrediente pentru conopidă la cuptor (2 persoane)

  • 1 conopidă medie
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 1 lingură de curry
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 1/4 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de paprika picantă
  • 1/4 linguriță de piper proaspăt măcinat

Mod de preparare pentru conopidă la cuptor

  1. Curăță frunzele și cotorul conopidei, desfă-o în buchețele mici, egale, spală-le sub un jet de apă rece și șterge-le foarte bine.
  2. Amestecă într-un vas uleiul, curry, sucul de lămâie, sarea, paprika și piperul. Pune buchețele de conopidă în vas și amestecă-le cu grijă până când toate sunt acoperite în totalitate cu amestecul din vas.
  3. Așează conopidă într-un singur strat într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt și coace-o 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 180° de grade Celsius. Atenție: după 15 minute de coacere, întorci buchețelele pe cealaltă parte și le mai coci încă 15 minute. Sunt gata să fie puse pe masă, se pot mânca și calde, dar sunt foarte bune și reci. Poftă bună!
  1. Cartofi fondanți

Ingrediente pentru cartofi fondanți

  • 4 cartofi mari
  • 75 ml de supa de legume
  • 150 g de margarină vegetală
  • 2 crenguțe de cimbru proaspăt
  • 2 căței de usturoi ușor zdrobiți
  • sare si piper după gust

Mod de preparare a cartofilor fondanți

  1. Curăță cartofii și taie-i pe jumătate.
  2. Încinge untul în tigaie. Când a început să facă spumă, pune cartofii. Lasă-i să se prăjească pe o parte 5 minute, până când se rumenesc bine, apoi întoarce-i pe partea celalată și mai lasă-i 5 minute.
  3. După ce cartofii s-au rumenit pe ambele părți, adaugă supa de legume, cimbrul, usturoiul, sarea și piperul.
  4. Pune capacul și lasă la foc mic până când se înmoaie cartofii. Poftă bună!
melimeloparis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ