La Iași 20 de copii au fost diagnosticați cu gripă în doar câteva ore

Gripa a făcut azi o nouă victimă, iar azi în Romania s-a înregistrat cel de-al 22-lea caz letal. Într-o singură gardă în UPU au fost consultați 171 de copii, marea majoritate cu viroze și gripă.

Gripa porcină, A(H1N1) numită şi gripa mexicană:

1. Este o boală infecțioasă, ce evolueză cu febră moderată, curbatură şi interesarea căilor respiratorii superioare (rinofaringe) şi mai rar cu exprimări gastro-enterice, având rare tendinţe de complicaţii.

2. Se transmite de la om la om, nu de de la animale (porci, câini sau pisici) şi nici de la păsări, preponderent pe cale aeriană, în condiţii de nerespectare a regulilor elementare de igienă. Răspândirea pe toate continentele a fost favorizată de globalizare, în particular de transportul cu avionul, unde filtrarea aerului în condiţii de reciclare şi presurizare nu are nicio eficienţă asupra virusurilor.

3. Afectează predilect persoanele sub 40 de ani. Stările asociate, care induc un risc crescut faţă de boală şi complicaţii, inclusiv deces prin insuficienţă respiratorie acută, includ: sarcina şi lăuzia, obezitatea, boli metabolice (diabet zaharat, sindrom metabolic), imunodeficienţe şi patologia cronică (respiratorie sau cardiacă).

4. Morbiditatea şi mortalitatea acestei gripe este de 10-20 de ori mai mică faţă de gripa sezonieră care poate ajunge într-un an pandemic la circa 90 de milioane îmbolnăviri, cu 865.000 spitalizări şi 209.000 de cazuri letale. Gripa porcină în ,,pandemia” din aprile 2009- august 2010 a înregistrat doar circa 18500 cazuri letale.

5. Măsurile de prevenţie, valabile oriunde şi oricând pentru orice viroze, includ respectarea strictă a regulilor de igienă (utilizarea batistei, a şerveţelului de unică folosinţă când tuşim sau strănutăm, spălatul riguros pe mâini), evitarea aglomeraţiilor şi izolarea pacientului la domiciliu.

6. Consultaţi medicul de familie şi evitaţi, cel puţin la Iaşi, zecile de ore de aşteptare de la urgenţe unde riscul de transmitere a oricărei infecţii respiratorii creşte exponenţial datorită aglomeraţiei. Puteţi lua în considerare, după informare privind beneficiu- risc, imunizarea prin vaccinare.

7. Evitaţi automedicaţia.

Rețineți:
1. !!!Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente.

2. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate

3. Respectaţi cu stictețe regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

LĂSAȚI UN MESAJ