Vrei RECLAMA TA aici?melimeloparis.ro

România, ţara paradoxurilor, unde lipsurile și neajunsurile se îmbină deloc armonios cu opulența, este în pragul unei crize în administraţiile locale, unde, profitându-se de oportunitățile oferite de nouă lege a salarizării, salariile angajaților au crescut fără să fie luată în calcul dacă o asemenea măsură ar fi fost fezabilă din punct de vedere financiar.

Consiliile judeţene au aprobat majorări chiar şi cu 50 la sută, deşi nu au fonduri suficiente, iar soluția oferită pentru rezolvarea acestei probleme de preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici este fie disponibilizarea personalului, fie revenirea la salarii care să se încadreze în bugete.

Vrei RECLAMA TA aici?vitamix.ro

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici a trimis un email bugetarilor prin care le-a dat de ales între aceste variante. De asemenea, premierul Mihai Tudose a declarat că măririle de salarii trebuiau făcute în funcţie de bugetul fiecărei instituţii.

“E cam acelaşi lucru: ori micşorezi numărul ori tăi salariul. Mai diplomat ar fi să reducă numărul salariaţilor decât să taie salariile, dar nu ştiu. Oricum e de rău ambele variante. O să se ajungă şi la proteste dacă se va confirma”, a declarat pentru PRO TV Lili Stan, funcţionar public şi membru SNFP.

Direcţiile pentru Protecţia Copilului din ţară sunt printre instituţiile ce nu mai dispun de fonduri.

Ioan Buruiană este director general adjunct la Direcţia pentru Protecţia Copilului Vaslui. Are cel mai mare salariu din instituţie – 10.200 de lei brut. Ceilalţi şefi iau şi ei aproape 10 mii de lei de când cu legea salarizării. Consiliul judeţean a aprobat hotărârea, dar nimeni nu s-a gândit că nu mai rămân bani şi pentru mâncarea copiilor. În plus, centrul a adunat până acum datorii de 30 de milioane de lei.

Discrepanţa în sistemul de protecţie socială, unde oricum există prea puţini asistenţi maternali, este uriaşă. Îngrijitorii, aflaţi în subordinea Ministerului Muncii sunt plătiţi din bugetul de stat şi nu beneficiază de nicio mărire.

O femeie, care îngrijeşte acasă 3 copii cu handicap, primeşte 1.500 de lei net plus 600 de lei pensie pentru fiecare minor.

“Ne-a spus ca să fim mulţumiţi că nu ni se ia din salariu. Ne gândim să ieşim în stradă sau să aducem copiii la Direcţie. Este foarte greu”,  a declarat Camelia Chelaru, asistent maternal

Irina Câmpeanu, purtător de cuvânt DGASPC Vaslui: “Instituţia noastră a înaintat memorii atât la Ministerul Finanţelor cât şi la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi sperăm că solicitarea noastră să se soluţioneze pozitiv.”

Salariile asistenţilor maternali ar putea creşte numai dacă ministrul Muncii ar lua o astfel de hotărâre.

Vrei RECLAMA TA aici?sentimente.ro

LĂSAȚI UN MESAJ