cufarulnaturii.ro

INFORMARE privind campania de vaccinare antirujeolica

Conform calendarului de vaccinare copiii trebuie sa fie vaccinati cu o doza de ROR la implinirea varstei de 1 an si a doua doza la implinirea varstei de 5 ani.

Ministerul Sanatatii, impreuna cu expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ai Institutului National de Sanate Publica, ai Societatii Nationale de Medicina de Familie si ai UNICEF, au elaborat un plan de masuri pentru limitarea epidemiei de rujeola:

  1. Copiii cu varsta de 9-11 luni vor primi o doza de vaccin ROR (rujeola-oreion-rubeola) suplimentara, urmand ca la implinirea varstei de 12 luni sa fie vaccinati cu inca o doza de ROR, conform calendarului din programul national.
  2. Copiii restantieri, din grupa de varsta 1-4 ani cu 0 doze de vaccin ROR in antecedente, vor primi o doza de vaccin ROR.
  3. Copiii restantieri din grupa de varsta 5-9 ani, cu 0 doze de vaccin ROR in antecedente, vor primi 2 doze de vaccin ROR, cu pastrarea unui interval minim de 28 de zile intre acestea, iar cei cu o doza de vaccin in antecedente, vor primi cea de a doua doza.

In vederea realizarii unei acoperiri vaccinale optime (> 95% conform OMS), a fost asigurata si distribuita medicilor de familie intreaga cantitate de vaccin solicitata, conform catagrafiilor intocmite.

PublicitateArthrelix

De asemenea este necesara si implicarea parintilor, prin prezentarea la vaccinare conform programarii si solicitarea de informatii privind vaccinarea doar de la persoane avizate (medic de familie, personal DSP).

Conform datelor furnizate de Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile numarul total de cazuri confirmate cu rujeola in Romania, raportate pana la data de 04.08.2017, este 8455, din care 8059 inregistrate la persoane nevaccinate si s-au inregistrat 32 de decese.

In judetul Iasi, in perioada decembrie 2016-04.08.2017 s-au inregistrat un numar de 55 de cazuri de rujeola in 21 de localitati, cele mai multe cazuri in satul Crivesti, comuna Vanatori (16 cazuri), in satul Crucea, comuna Lungani (7 cazuri) si in Municipiul Iasi (6 cazuri).

Boli deosebit de contagioase care pot determina complicatii severe

Rujeola, oreionul si rubeola sunt boli deosebit de contagioase care pot determina complicatii severe precum bronhopneumonie, meningita, encefalita, pancreatita, pierderea sarcinii, iar in unele cazuri chiar decesul. In plus, rubeola aparuta in primul trimestru de sarcina poate determina malformatiii grave la nou-nascut (cardiace, oculare, auditive).

Vaccinul ROR este deosebit de imunogen, determinand aparitia de anticorpi specifici importiva celor trei boli, care asigura protectia persoanelor vaccinate.

Rujeola, oreionul şi rubeola sunt boli comune, deosebit de infecţioase şi care pot genera complicaţii severe, inclusiv meningită, encefalită şi surzenie.

Vaccinul ROR funcţionează prin a provoca sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi împotriva acestor trei boli ale copilăriei. În momentul în care o persoană căreia i s-a administrat vaccinul vine în contact cu virusul, organismul sau îl va recunoaşte imediat şi va produce anticorpi pentru a lupta împotriva lui.

 

Rujeola poate cauza: infecţii ale urechii, diaree, bronşite, convulsii, leziuni cerebrale

Oreionul poate cauza meningite virale la copii, precum şi simptome ca: surzenie temporară, pierderea sarcinii, pancreatită.

Rubeola cauzează: artrită, encefalită. De asemenea, rubeola afectează bebeluşii din pântecul mamei expuse la virus, putând duce la pierderea sarcinii.

Fiecare copil merită o șansă la viață sănătoasă, iar vaccinarea reprezintă un pas esențial pentru atingerea acestui obiectiv.

libris.ro

LĂSAȚI UN MESAJ