evomag.ro

Alegeri locale ordinare pot fi organizate începând cu 14 iunie, însă Parlamentul este cel care decide data scrutinului

Legea cu privire la administraţia publică locală prevede că mandatul primarului ales sau al consilierului local este în vigoare până la validarea mandatului următorului ales local.

Legislaţia nu prevede expres un termen limită de organizare a scrutinului. Comentariul a fost oferit de către preşedinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, întrebată de jurnalişti despre data alegerilor locale, transmite IPN.

„Cu toţii aşteptăm decizia Parlamentului pentru a cunoaşte când începem procesul de organizare a alegerilor locale”, a declarat Alina Russu.

Juridic este posibil

Întrebată dacă scrutinul local poate fi organizat concomitent cu eventuale alegeri parlamentare anticipate, preşedinta Comisiei a spus că juridic este posibil, dar ar fi foarte complicat din punctul de vedere al procedurilor electorale.

Conform cu spusele acesteia, exerciţiul din 24 februarie, când concomitent cu alegerile parlamentare a fost organizat şi referendumul republican consultativ, a demonstrat că implicarea tuturor subiecţilor electorali a fost excesiv de intensă şi atunci sigur se pierde din calitatea procesului.

Mandatele actualilor primari expiră pe 14 iunie 2019, în condiţiile în care pe 14 iunie 2015 au avut loc alegerile locale generale precedente. Potrivit legislaţiei electorale, data alegerilor locale generale se stabileşte prin hotărârea Parlamentului, cu cel puţin 60 de zile înainte de votare.

Dacă Parlamentul decide să fie organizate alegeri locale pe 16 iunie, prima duminică de după data de 14 iunie, decizia ar trebui să fie luată până pe 17 aprilie, pentru a se respecta termenul de cel puţin 60 de zile înainte de scrutin.

melimeloparis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ