evomag.ro

Traficul de ovule este din nou în lumina reflectoarelor la Iași într-un scandal cu privire la distribuirea de organe

Sistemul transplantului de organe a fost extrem de logic, dar pentru cine nu cunoaște traseul pe care îl poate urma un organ din momentul în care apare donatorul și este trimis centrului de transplant, poate face speculații și lansa ipoteze false, din neștiință. Fără sa conștientizeze ca acest neprofesionalism poate duce, într-un final, la distrugerea programului atât de fragil de transplant din Romania și, ulterior, la sacrificarea a mii de bolnavi care, în urma actului de donare a organelor, își puteau recâștigă dreptul la viata.

Un exemplu clar: Dacă donatorul aflat în moarte cerebrala, de la care se pot preleva rinichii, un ficat și inima se afla în Muntenia, atunci inima se duce la Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare Târgu Mureș, ficatul la Centrul de Transplant Hepatic de la Fundeni, iar rinichiul, la fel, tot în București. Dacă donatorul se afla în Transilvania, atunci rinichii pleacă la Cluj Centrul de Transplant Renal de acolo fiind mult mai aproape, inima la Târgu Mureș și ficatul la București. Dacă donatorul se află n Moldova, atunci un rinichi merge la Iași și unul la București, inima tot la Târgu Mureș, ficatul, însa, se duce la Iași, acolo unde exista al treilea centru acreditat de transplant hepatic din Romania, după Institutul Fundeni și Spitalul Sfânta Maria, ambele din Capitala.

Traseul organelor era unul clar, stabilit prin Ordinul ministrului sănătății nr. 183 din 10 martie 2005 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, a organigramei și a componentei Consiliului științific al Agenției Naționale de Transplant, publicat în Monitorul Oficial al României.

apiland.ro

LĂSAȚI UN MESAJ