Intoxicaţia inhalatorie cu gaze de fermentaţie creează mari probleme în această perioadă

Zece persoane au fost afectate dintre acestia 3 nu au mai putut fi salvati. Cei afectati au coborât în beciuri cu aerisire defectuoasă.

Ultimele victime au fost din Cucuteni. O pacientă de 80 de ani nu a mai putut fi salvată iar soţul de 81 a necesitat asistenţă medicală de urgenţă.

Publicitate

Primul deces datorat tulburelului a fost la Bacău, un pacient de 26 de ani din Zapodia iar alte două persoane intoxicate de 45 şi 65 de ani, din aceeaşi familie, au ajuns în comă după ce au coborât în beci pentru a a verifica cum fierbe tulburelul.

În doar o oră alte două persoane au fost victimele intoxicaţiilor cu gaze de fermentaţie la Vaslui.

Este momentul ca Senatul să adopte legea Ciuhodaru ce prevede predarea educaţiei pentru sănătate şi a noţiunilor de prim ajutor în toate instituţiile de învăţământ.

Ce trebuie să ştiţi pentru a nu vă intoxica

1. Numărul și severitatea accidentelor legate de fermentarea vinului este în continua crestere.
2. Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevarat pericol.
3. Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de decelat. Este inodor, incolor şi insipid.
4. Efectele asupra organismului se datorează în special reducerii cantităţii de oxigen în spatiile închise în care fermentează vinul.
5. Gravitatea acestui tip de intoxicaţie e dependentă atât de organism cât şi de durata sau intensitatea expunerii.
6. Aspectele clinice pot varia de la simple ameţeli, cefalee, greţuri, vărsături pâna la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii.
7. Cazurile severe pot merge pâna la obnubilare, comă şi deces.
8. Pacienţii pot necesita măsuri urgente de resuscitare respiratorie, suport volemic, antidotism, oxigenoterapie, analeptice respiratorii.

Atenție (!!!) Niciodată:

1. Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul ce nu au o ventilaţie corespunzătoare.
2. Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul fără a anunța pe cineva care poate interveni rapid.
3. Nu intraţi nepregătit în încăperea în care exista deja o victimă

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ