Judeţul nostru are proiecte aprobate pentru suma totală de 570 de milioane de lei, din care 497 de milioane fonduri nerambursabile, adică 35% din suma destinată întregii regiuni. Pe locul al doilea este judeţul Botoşani (313,4 milioane), iar pe al treilea, Neamţ (225 milioane).

Peste o treime din fondurile europene accesate până acum la nivelul Regiunii de Nord-Est  se vor îndrepta spre Iași. Beneficiarii din judeţ au atras cea mai mare sumă din regiune în cadrul Programului Operaţional Regional, 38 de proiecte fiind în implementare.

Autorităţi publice, firme şi biserici au reuşit să atragă o asistenţă nerambursabilă de 497,4 milioane lei pentru proiecte în valoare totală de aproape 570 milioane lei. Banii reprezintă 35% din suma totală atrasă de beneficiari din re­giune.

Ce proiecte au fost câştigate la Iaşi

Consiliul Judeţean Iaşi este primul pe listă care a obținut fondurile europene. Astfel, aproape 80% din valoarea fondurilor nerambursabile ajunse la Iaşi a fost accesată de administraţia judeţeană prin patru proiecte (cca 400 mi­lioane lei): axa rutieră IaşiSuceava, Spitalul „Sf. Maria“ şi restaurarea a două muzee („Vasile Pogor“ şi Casa Dosoftei).

De asemenea, Iaşi a semnat un singur contract pe POR – reabilitarea ansamblului Mănăstirea Frumoasa (20,5 milioane lei – fonduri nerambursabile). Pe lânga Mănăstirea Frumoasa, mai sunt pe listă și Catedrala Veche Romano-Ca­tolică „Adormirea Maicii Domnului“ (20,4 milioane lei – fonduri nerambur­sabile), reabilitarea Mănăstirii Bârnova (19 milioane lei), ansamblul Bărboi (15,6 milioane lei) şi reabilitarea Bisericii Vovidenia (4,5 milioane lei).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ