evomag.ro

Problemele sistemului sanitar ieșean au fost astăzi subiectul discuțiilor dintre managerii spitalelor și președintele Consiliului Județean, Maricel Popa

În cadrul întâlnirii, participanții au subliniat necesitatea dotării spitalelor cu echipamente performante pentru ca actul medical să fie unul de calitate. Totodată, a fost ridicată și problema infecțiilor nosocomiale semnalate în toate unitățile sanitare.

 Conducerea a vrut să afle unde ar fi nevoie de o atenție sporită pentru a le putea sări în ajutorul unităților medicale. Pe partea de propuneri de investiții s-a discutat și conformarea la rețeaua de apă după normele normelor privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital. Din păcate, nu s-au discutat mai multe despre masterplanul de dezvoltare a spitalelor, deși a fost ridicat acest subiect. De asemenea, am fost informați și că aceste întruniri vor deveni lunare. Deja următoarea adunare s-a stabilit că va avea loc pe 1 aprilie” a declarat Carmen Cumpăt, mangerul Spitalului de Recuperare din Iaşi.

Pentru a veni în sprijinul reducerii cazurilor de pacienți care contactează diferite infecții intraspitalicești, reprezentanții CJ și-au arătat disponibilitatea de a ajuta spitalele din județ în vederea achiziționării unor roboți cu raze ultraviolete, special destinați dezinfectării spațiilor medicale și care asigură sterilizarea unei încăperi în doar 5 minute.

Astfel de dispozitive sunt folosite deja cu succes în spitale din zeci de țări, costul unuia fiind de aproximativ 60 de mii de euro

inpuff.ro

Infecțiile nosocomiale sunt o realitate cu care se confruntă toate unitățile medicale din întreaga lume. Unii au găsit rezolvarea modernă la care ar trebui să apelăm și noi de acum. Robotul cu ultraviolete reprezintă cea mai avansată tehnologie de dezinfecție existentă în acest moment. Investiția în aparatul cu raze UV este un pas important pentru reducerea infecțiilor în mediul spitalicesc. Nu este un dispozitiv costisitor, nu necesită angajați în plus care să-l manevreze, prin urmare, implementarea acestei inițiative duce clar la reducerea costurilor de spitalizare și a consumului de antibiotice, de exemplu”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa.

Pe lângă proiectele de investiții s-a abordat o temă spinoasă, mai ales pentru Spitalul de Boli Infecțioase. Este vorba de probagarea bolilor cu caracter infecșios la tot nivelul Moldovei. Și nu că ar fi vorbă că această problemă este cauzată de noi, ci că noi ne ocupăm de asta deci noi trebuie să avem cea mai mare grijă. S-a discutat un proiect de finanțare pentru trei roboți de dezinsecție. Unul v-a ajunge în proprietatea Spitalului de Neochirugie, iar două în posesia Spitalului de Boli Infecțioase. Partea cea mai bună este că acești roboți nu necesită consumabile. A fost o decizie este de necesară atât din punct de vedere administrativ, cât și din punct de vedere politic.”, a explicat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Paracheva”.

Studiile efectuate de infecționiști arată că un astfel de robot este de șapte ori mai eficient decât curățarea tradițională.

”Pentru Spitalul de Boli Infecțioase și cel de Pneumoftiziologie, Spitalul de Copii Sfânta Maria, precum și pentru cele două maternități din subordinea CJ, vom achiziționa anul acesta astfel de dispozitive. Vom face un parteneriat cu Institutul de Cadiologie, cel de Psihiatrie Socola și Institutul Regional de Oncologie, pentru a le putea sprijini în cumpărarea unor astfel de sisteme.  Dotarea cu acești roboți nu înseamnă reducerea personalului, ci un ajutor în plus pentru rezultate eficiente”, a mai menționat președintele CJ, Maricel Popa.

Specialiștii susțin că prin utilizarea luminii UV, față de care germenii nu și-au dezvoltat încă o metodă naturală de apărare, dispozitivul reduce 100 la sută microbii răspunzători de infecții ale pielii și este de 16 ori mai eficient în  neutralizarea stafilococului auriu rezistent, în comparație cu alte tehnici de dezinfectare. De asemenea, foarte importantă în ceea ce priveşte curăţenia este şi eliminarea în mod corect a reziduurilor, cum ar fi apa menajeră din spitale.

“Concret s-a discutat despre intervenția practică a Consiliului Județean în ceea ce privește rezolvarea problemelor actuale ale unităților medicale. Am discutat, de asemenea, și despre un proiect de pentru o stație de preepurarea a apelor utilizate în spitale. Această rețea se vrea a fi una comună pentru toate spitalele din municipiu. Metoda principală de finanțare vor fi Fondurile Europene. Acest proiect va fi discutat mai în detaliul în ședința de luna viitoare când va fi invitat și directorul de la APA VITAL” a declarat Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii Fânta Maria din Iaşi.

În spitalele în care a fost implementată această tehnologie, infecțiile au fost diminuate cu 99 la sută. Costul pentru cele 5 minute, cât durează dezinfecția uneri încăperi, este de aproximativ 1 euro.

melimeloparis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ