evomag.ro

Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi a avut un an deosebit, care a debutat cu decorarea noastra de catre Presedintele Romaniei cu ordinul “Meritul pentru invatamant” in grad de ofiter, in data de 10 ianuarie.

Pe parcursul anului 2018, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi a fost unul dintre principalii generatori de evenimente publice și implicit de știri în plan local. Atât corpul profesoral cât și studenții au acestei universități au fost extrem de activi. Pentru acest motiv i-am lansat domnului rector Dan CAȘCAVAL invitația de a ne răspunde unui scurt interviu, să-i spunem de bilanț, legat de activitatea intensă desfășurată de UTI în 2018.

Rep: Bună ziua. Domnule Rector, Dan CAȘCAVAL în primul rând dorim să vă mulțumim pentru faptul că ați acceptat invitația Ziarului “Bună Dimineața Iași”.

Dan CAȘCAVAL, Rectorul Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iasi: Mulțumesc și eu pentru invitație.

Rep: Cum a fost anul 2018 pentru instituția pe care o conduceți? 

inpuff.ro

In momentele care preced finalul unui an, ne gandim mereu la ce a insemnat anul care sta sa se incheie pentru noi si cei cu care am inceput anul. Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi a avut un an deosebit, care a debutat cu decorarea noastra de catre Presedintele Romaniei cu ordinul “Meritul pentru invatamant” in grad de ofiter, in data de 10 ianuarie. In cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni, universitatea noastra a fost singura institutie de invatamant superior decorata si, ceea ce este cu totul deosebit, la propunerea Administratiei Prezidentiale.

In linii mari, anul care a inceput  intr-un mod cu totul special a continuat in parametri pozitivi. Am reusit sa castigam cate un proiect in cadrul fiecarui domeniu al competitiei dedicate finantarii institutionale, fiind pe locul trei in tara raportat la suma totala atrasa din aceste proiecte. In acelasi timp, in urma analizei indicatorilor de calitate, care constituie baza finantarii de excelenta a universitatilor, Politehnica ieseana a primit cu circa 20% mai mult decat in anul precedent, fiind pe locul cinci in tara.

Rep:  Știm că s-a produs o reorganizare a Școlii Doctorale din cadrul Universității. Ce s-a urmărit și mai ales ce rezultate ați obținut în urma implementării acestui plan de reorganizare?

Tot in prima parte a anului, am reorganizat si Scoala Doctorala. Astfel, am reunit cele zece Scoli doctorale afiliate facultatilor (cu exceptia Facultatii de Arhitectura) in Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice. Scoala Doctorala este structurata pe 13 domenii de doctorat, in care activeaza circa 200 de conducatori de doctorat si peste 700 de doctoranzi.

Reorganizarea studiilor doctorale doreste sa creeze a mai mare flexibilitate in functionarea acesteia si, ceea ce consider cel mai important, doreste sa creeze puntile colaborarilor dintre colectivele de cercetare din universitate.

Rep:  Majoritatea universităților din țară se plâng de numărul din ce în ce mai scăzut al studenților. Cum a decurs sistemul de admitere anul acesta la UTI?

Sistemul de admitere implementat anul trecut a reprezentat un succes si in acest an. Daca ne raportam la numarul candidatilor la licenta inregistrat in 2017, care a reprezentat un record pentru ultimii circa zece ani, anul acesta numarul a scazut, din motive obiective valabile la nivel national, insa s-a mentinut peste cel din 2016. In schimb, a crescut cu peste 20% numarul doctoranzilor din anul I.

Un fapt deosebit il reprezinta cresterea semnificativa a studentilor din categoria romanilor de preetutindeni, in principal din Republica Moldova. Daca in 2016 numarul studentilor moldoveni din anul I al studiilor de licenta era sub 20, incepand cu anul 2017 numarul acestora a crescut la 300 in fiecare an. De asemenea, avem peste 100 de studenti din Republica Moldova la studiile de masterat.

Rep:  Prezența Președintelui Iohannis la Iași cu prilejul deschiderii anului universitar a fost o surpriză foarte plăcută, mai ales pe fondul unei izolări a Iașului în raport cu Bucureștiul … 

Anul universitar 2018-2019 a debutat cu o premiera pentru mediul universitar iesean, si anume cu participarea Presedintelui Klaus Iohannis la festivitatea de deschidere comuna. Am avut onoarea sa fim initiatorii si organizatorii acestui eveniment, care a reunit toate cele cinci universitati de stat iesene la Teatrul National in 1 octombrie.

In aceeasi zi, Excelenta Sa a participat la aniversarea a 205 ani de la infiintarea primei scoli de inginerie in limba romana din tara, fondatorul fiind Gheorghe Asachi. Ceremonia s-a desfasurat in Aula Magna “Carmen Sylva” a universitatii noastre si a fost precedata de vizitarea bibliotecii noastre de catre Presedinte.

Rep:  Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi este un reper și în afara granițelor țării. Cum a fost anul 2018 pentru UTI din perspectiva relațiilor internaționale?

Am inceput anul universitar cu doua programe noi in limba engleza, unul la licenta si unul la masterat. De fapt, Politehnica ieseana fiind un partener activ si constant in activitatile Consiliului National al Rectorilor, in colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale si cu Ministerul Afacerilor Externe, de crestere a vizibilitatii internationale a invatamantului romanesc universitar, am participat la targuri educationale organizate in diferite regiuni geografice.

In acest mod am devenit constienti ca pentru a atrage mai multi studenti straini, din tari UE sau non-UE, trebuie sa le oferim posibilitatea sa studieze intr-o limba de circulatie, cum ar fi engleza sau franceza. Practic, desi nu este o cifra mare decat prin comparatie cu situatia anilor trecuti, am reusit ca in ultimul an sa atragem 110 studenti din tari non-UE in universitatea noastra.

Rep:  Chiar dacă finanțele sunt întotdeauna un subiect mai delicat, totuși, cum se prezintă situația financiară a Universității Tehnice în 2018?

Din punct de vedere financiar, incheiem acest an intr-o balanta pozitiva. Nu a fost usor, cu atat mai mult cu cat am pastrat, cu respectarea legii, nivelurile salariale cu care am inceput mandatul, desi fondurile necesare nu au fost acoperite prin finantarea institutionala.

Insa, finantarea dupa numarul de studenti, finantarea dupa indicatorii de calitate, granturile doctorale si veniturile proprii ale Politehnicii (activitati de cercetare, parteneriate cu mediul privat etc.), coroborate cu o politica rationala, cred eu, de angajare si promovare a personalului didactic si nedidactic, cu gestionarea atenta a resurselor si cu sustinerea ferma a intereselor universitatii in raport cu partenerii, au condus la aceasta balanta pozitiva.

Mesajul dl Rector Dan CAȘCAVAL cu prilejul Sărbătorilor de Iarnă

Pentru anul care vine, imi doresc ceea ce isi doresc toti colegii mei: sa avem cu totii, cei de acasa si cei din universitate, un Craciun fericit si un an 2019 mult mai bun, sa fim sanatosi si sa fim voiosi!

 

melimeloparis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ