Incendiul de la Institutul de Boli Cardiovasculare ridică mari semne de întrebare

Primele acuzații care se ridică la adresa managerului Tinică țin de nerespectarea normelor de securitate privind asigurarea împotriva incendiilor.

Managerul avea obligația de a obține avizele din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență până la sfârșitul anului trecut!

Ca un făcut, iată că ghinionul s-a abătut chiar în primele luni ale acestui an!

Managerul Tinică va trebui să răspundă pentru aceste neregului. Martori oculari au relatat pentru reporterii Buna Dimineata Iasi faptul că pompierii au întâmpinat mari dificultăți în exploatarea infrastructurii privind stingerea incendiilor!

Cum se justifică lipsa instalației de stingere a incendiilor cu sprinklere 

În mod normal, firul evenimentelor ar fi trebuit să fie cu totul altul! Apariția fumului și sensibilitatea la căldură ar fi trebuit să declanșeze mecanismele automate de stingere a focului!

Contactați de Buna Dimineata Iasi, reprezentanții ISU Iași au precizat că nu au cunoștință de o eventuală dotare cu sprinklere a Institutului!

Instalațiile cu sprinklere sunt sisteme utilizate pentru detectarea, respectiv stingerea incendiilor în faza incipientă, în cadrul încăperilor unde sunt montate. Fixe si automate, principalul element ce intră în componența acestor instalații sunt asa-numitele sprinklere, dispozitive ce prezintă o anumită sensibilitate la caldură care, prin întrebuințarea caracteristică, joacă un rol esențial în stingerea incendiilor.

Sprinklere: mod de functionare

Montate întotdeauna pe suprafața tavanului în spațiile ce se doresc a fi protejate împotriva incendiilor (in special cele de mari dimensiuni), aceste sprinklere actioneaza în momentul în care temperatura în spațiile respective iși modifică valorile față de cele prestabilite, crescând cu un anumit număr de grade. În momentul depistării acestei modificari, sprinklerele eliberează un flux de apă, sau după caz alt tip de agent de stingere, pe care îl utilizează pentru a stinge incendiul izbucnit.

Se pare însă că pompierii ieșeni au întâmpinat și o serie de alte probleme care au condus la prelungirea excesivă a intervenției!

Despre aceste nereguli care nu ar fi trebuit să existe nu s-a pomenit deloc în contextul explicării producerii și getionării acestui incident!

Focul a fost stins astfel într-un interval nepermis de lung, de aproximativ 7 ore!

Vom reveni cu detalii suplimentare pe această temă! Pagubele nu știm până la această oră cine le va suporta!

Guvernul s-ar putea implica în refacere a clădirii afectate! 

Președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa și Prof. Dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. George I.M. Georgescu” s-au întâlnit cu Premierul Viorica Dăncilă și Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pentru a găsi soluții de finanțare a refacerii clădirii afectate de incendiul declanșat la unitatea medicală.

Incidentul a făcut ca situația să fie una extrem de delicată atât pentru medici cât și pentru pacienții din întreaga regiune

S-a găsit o soluție în ceea ce privește bolnavii cu infarct, pentru a putea fi primiți și tratați încă de mâine. Se vor amenaja urgent încăperi în care actul medical să se poată desfășura. Am discutat astăzi problema cu premierul și ministrul sănătății și avem asigurări că institutul de cardiologie din Iași va primi finanțare prin ordonanță de urgență în vederea refacerii după incendiu.

S-au înaintat mai multe variante și considerăm că ar fi nevoie de aproape 10 milioane de Euro, sumă pe care Ministerul Sănătății a luat-o deja în calcul iar zilele viitoare se va decide de comun acord, care este cea mai bună dintre soluțiile prezentate astăzi.

Oricum ar fi, unitatea medicală trebuie să funcționeze chiar și în această situație de avarie. Am stabilit deja discuții și cu Ministerul de Finanțe deoarece Moldova nu poate rămâne fără institut de boli cardiovasculare”, a precizat Maricel Popa după discuțiile de la Guvern.

1 COMENTARIU

  1. Si ce se intampla cu Spitalul C.I.Parhon, aflat mai jos, a carui structura de rezistenta si a carui functionare au fost, de asemeni, grav afectate de actiunile de stingere a focului? De pacientii acelui spital, de ingrijirea lor cine se ocupa? Sectii intregi au fost evacuate si acolo, activitatea spitalului este diminuata semnificativ. De asta nu pomeneste nimeni…

LĂSAȚI UN MESAJ