evomag.ro

In Romania, tuberculoza reprezinta o problema importanta de sanatate publica. Incidenta globala, desi in scadere continua incepand cu 2002 si pana in prezent, ramane cea mai ridicata din Uniunea Europeana

Tuberculoza copilului, desi urmeaza trendul descendent al incidentei globale, inregistreaza aproximativ 600 de cazuri anual. Diagnosticul laborios, tratamentul indelungat si uneori greu de suportat impun depistarea rapida si tratamentul infectiei cu tuberculoza inainte de transformarea in boala.

In acest sens, la propunerea Ministerului Sanatatii, in perioada 19-29.03.2019, in zilele de luni, marti si vineri, Dispensarul TBC impreuna cu Directia de Sanatate Publica Iasi vor desfasura o campanie de testare IDR (intradermoreactie) la tuberculina,  testul fiind utilizat pentru a stabili daca o persoana a dezvoltat un raspuns imun la bacteria care provoaca tuberculoza (TBC). Astfel, in perioada mentionata testarea va avea drept scop depistarea infectiei latent tuberculoase la copiii cu varste sub 14 ani din unitatile aflate in subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (centre de plasament, centre de zi etc.)

Ministerul Sanatatii finanteaza Dispensarul TBC Iasi pentru desfăşurarea activităţilor prevăzute în programele naţionale de sănătate publică finanţate din buget

În România, Ministerul Sănătăţii consideră tuberculoza o problemă majoră de sănătate publică şi ca urmare activităţile antituberculoase prevăzute în Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT) – diagnosticul şi tratamentul bolnavilor de TB, controlul contacţilor acestora, tratamentul preventiv, activităţile de informare, educare, comunicare – sunt gratuite. Strategia recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru controlul TB are în ţara noastră o acoperire de 100% din anul 2005. Răspunsul sistemului de sănătate din România pentru reducerea poverii TB se desfăşoară conform Strategiei Naţionale de Control al Tuberculozei în România 2015 – 2020, aprobată prin HG nr. 121 aprobată prin HG nr. 121/2015 şi este realizat prin PNPSCT constituit în conformitate cu actele normative care reglementează derularea programelor naționale de sănătate publică finanțate din bugetul Ministerului Sănătății.

Va reamintim ca pe data de 24 martie a fiecarui an, este celebrata Ziua Mondiala a Tuberculozei, marcata prin campanii destinate informarii  publicului larg despre faptul ca aceasta boala ramane o epidemie intr-o mare parte a lumii, provocand anual decesul a milioane de oameni mai ales in tarile in curs de dezvoltare.

La nivel mondial, dacă ne gândim că la fiecare 10 secunde moare un om de tuberculoză, că la fiecare 4 secunde cineva se îmbolnăveşte de tuberculoză, că fiecare bolnav de tuberculoză netratat poate molipsi 10-15 persoane, că 80% dintre bolnavi au vârsta între 15 şi 45 de ani şi că în urma tuberculozei mor mai mulţi copii şi adulţi decât în urma oricărei alte boli contagioase, ne dăm seama că această boală are un impact important asupra societăţii şi în momentul de faţă.

melimeloparis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ