evomag.ro

Intervenţiile chirurgicale pe creier în cazul accidentelor vascular-cerebrale au început să fie realizate şi în Republica Moldova

Prima pacientă e o femeie de 63 de ani care, datorită operaţiei, şi-a revenit după criză. Ea a ajuns la Institutul de Medicină Urgentă într-o stare gravă: nu putea mişca o mână şi un picior. Toate investigaţiile au confirmat diagnosticul: accident vascular cerebral.

“Imediat pacienta a fost transferată în laboratorul de medicină intervenţională la Institutul de Medicină Urgentă unde s-a efectuat angeografia selectivă şi s-a iniţiat procedura. Complicații nu au fost, evoluţia clinică a fost una favorabilă, cu restabilirea membrului superior şi inferior”, a declarat Sorin Barat, chirurg.

Pregătirile pentru ca aceste operaţii să fie posibile au început în urmă cu doi ani. Între timp, a fost achiziționat echipamentul medical necesar pentru realizarea tratamentului neuroendovascular, iar doctorii de la noi au fost instruiți în clinici renumite din Germania, Italia și Franţa.

“Accidentul vascular cerebral este într-o creştere rapidă, se prognozează că în 2030 va fi cauza principală de deces şi demență severă. Este o posibilitate de a duce populaţiei o nouă calitate a vieţei, extinderea duratei şi îmbunătăţirea ei”, a zis Stanislav Gropa, director al Clinicii Neorologie şi Neoroghirugie.

inpuff.ro

Specialiştii spun că este important ca intervenţiile să fie făcute în primele şase ore de la apariţia bolii.

“Este o patologie cu regret des întâlnită în practica medicală şi este importantă reacționarea promptă a tuturor serviciilor pentru a se încadra în această perioadă de aur, în orele de aur pentru ca pacientul să aibă o prognoză pozitivă, iar intervenţia să fie efectuată cât mai rapid.”

Tratamentul pentru aceste intervenţii ajung să coste până la 100 de mii de lei

“Este o intervenţie costisitoare şi propunem cu Ministerului Sănătăţii să facem un program special care ar prioretiza aceste intervenţii şi ar însemna o linie separată în buget. Considerăm că doar prin metoda aceasta vor putea asigura accesul pacienţilor la atfel de intervenţii”, a zis Boris Gâlca, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii

Anual, în Moldova sunt înregistrate în jur de 12 mii de persoane care suferă accidente vasculare cerebrale. Jumătate dintre ei mor, iar restul rămân invalizi.

apiland.ro

LĂSAȚI UN MESAJ