bibloo.ro

Ediţia a 9-a a festivalului Serile Filmului Românesc a atras peste 8.000 de spectatori la cele peste 30 de evenimente dedicate în exclusivitate filmului românesc. În cele cinci zile de festival, Iaşul a găzduit peste 60 de invitaţi din cinematografia românească.

Festivalul SFR a fost deschis cu o Gală dedicată lui Victor Rebengiuc, în Piaţa Unirii, unde au participat peste 800 de spectatori. În cadrul Galei au fost omagiaţi, de asemenea, Luminiţa Gheorghiu şi Stere Gulea, cei cu care actorul Victor Rebengiuc a lucrat pentru filmul Moromeţii, proiectat în cadrul galei, pe marele ecran din centrul oraşului.

Filmele din cadrul Secţiunii Premiere s-au văzut în Amfiteatrul Palas şi au fost proiecţii sold out, la care au participat, în total, peste 1.600 de spectatori.

Cel mai mare eveniment dedicat în exclusivitate cinematografiei româneşti a avut în acest an ca spaţii-partenere: Ateneul din Iaşi, Amfiteatrul Palas, Casa de Cultură a Studenţilor, Tiki Village, Hala FIX.

cel.ro

Ca locaţie-noutate în acest an a fost spaţiul amenajat de la Tiki Village, unde au participat peste 2.000 de spectatori la cele 3 proiecţii.

În cadrul zilei dedicate debutanţilor, Hala FIX s-a deschis pentru public ca un perfect Cinema FIX, unde s-a văzut premiera filmului GOLANI, de Matei Parascan, precum şi scurtmetrajele din competiţia S’curte la SFR.

Printre evenimentele speciale care au înregistrat cele mai mari cereri s-au numărat concertele celor de la Fără Zahăr şi Sukar Nation, precum şi proiecţia documentarului România neîmblânzită, difuzat sold out la Amfiteatrul Palas.

Irina-Margareta Nistor, CineAmbasaDor SFR, întrebată de Simion Buia

“Cred că a fost o idee grozavă: să fii student la ziaristică şi să te apuci să împingi în faţă filmul românesc, în condiţiile în care după ce am mers prin şcoli ieri la Iaşi, am constatat că lumea nu prea frecventează cinematografele şi că asta ar fi, de fapt, o posibilitate de a-i recuceri, sub o formă sau alta, adică de a-i determina să vină să vadă, mai ales când au de ales dintre atâtea producţii şi dintre foarte mulţi invitaţi.

Problema e că în majoritatea cazurilor, de exemplu cei foarte tineri, nu-i ştiu pe aceşti invitaţi, n-au auzit de actori foarte mari. Şi atunci cred că tocmai asta e formidabil: să umpli golul acesta. Şi atunci cred că şi ei prin asta au trecut iniţial, când erau studenţi, nici ei nu-i ştiau, i-au cunoscut pe parcurs şi, evident, s-au ataşat de toate personajele pentru că, evident, actorul pentru asta există, ca să te cucerească. Şi atunci cei care deja au gustat din povestea asta au continuat şi au ajuns la ediţia a 9-a.”

Simona Bondoc, despre SFR: “Aceste zile au fost ceva extraordinar. După ceea ce am trăit la Serile Filmului Românesc, pot spune că nu credeam că se mai poate trăi aşa frumos în România”.

Selecţia amplă din toate secţiunile ediţiei a 9-a a fost realizată de Irina-Margareta Nistor

Festivalul a fost acompaniat şi ajutat de peste 60 de voluntari cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani. Unii dintre voluntari sunt deja la a treia ediţie, iar câţiva fac parte deja din Asociaţia ARTIS, care este organizator al festivalului. Asociaţia Studenţilor Jurnalişti este co-organizator şi iniţiator din 2010 al proiectului, iar în acest an a coordonat voluntarii şi activitatea acestora.

Festivalul Serile Filmului Românesc a fost la a 9-a ediţie şi a fost organizat de ARTIS, în parteneriat cultural cu Ateneul din Iaşi şi co-organizare cu Asociaţia Studenţilor Jurnalişti.

apiland.ro

LĂSAȚI UN MESAJ