evomag.ro

Mihai Chirica: Un abuz legislativ al CJ îi lipseşte pe elevii ieşeni de „Lapte şi Corn”

Chiar dacă şcoala a început de aproape două luni, mulți elevi din judeţul Iaşi sunt lipsiţi de alimentele furnizate prin intermediul programului naţional „Lapte şi Corn”. Conform primarului Mihai Chirica, situaţia dramatică are drept cauze atât incompetenţa guvernamentală, cât mai ales un abuz legislativ înfăptuit de către conducerea Consiliului Judeţean Iaşi

„Avem o problemă serioasă în ceea ce priveşte furnizarea în şcolile din judeţul Iaşi a produselor lactate și de panificație necesare susţinerii activităţii şi procesului de educaţie, aşa cum s-a angajat România prin programul naţional pentru şcoli. Această problemă care ne chinuie se numeşte consilierul judeţean Maricel Popa.

Într-un mod ilegal şi total abuziv, fără respectarea legii şi cu aviz de legalitate de la Prefectură, încalcă în mod flagrant o prevedere a HG 640 / 2017, prin care consiliile judeţene și consiliile locale din Municipiul București erau singurele instituţii care puteau să se ocupe de programul «Lapte şi Corn» în şcolile judeţului Iaşi. În schimb, deşi şcoala a început pe 10 septembrie, am primit pe data de 19 septembrie hotărârile Consiliului Judeţean cu numerele 329 și 330 privind implementarea acestui program în şcolile ieşene.

”Abia pe 2 noiembrie a apărut o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care se va putea repartiza această activitate şi la autorităţile locale”

Ce s-a întâmplat de fapt? Nu a reuşit să ducă la bun sfârşit procedura de achiziţie a alimentelor necesare susţinerii activităţii şcolare, așa că a pasat responsabilitatea la consiliile locale. Am cerut lămuriri de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, care ne-a confirmat că singurele instituţii care se ocupă de acest program sunt consiliile judeţene, împreună cu consiliile locale ale Municipiului Bucureşti. Abia pe 2 noiembrie a apărut o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care se va putea repartiza această activitate şi la autorităţile locale.

inpuff.ro

Pe scurt: este mai cinstit să spui că nu poţi, decât să încalci legea. Nu avea dreptul Consiliul Judeţean Iaşi să emită o hotărâre prin care o obligaţie prevăzută prin lege să o delege la autorităţile locale. În timp ce toată lumea luptă pentru ca lucrurile să meargă bine în educaţie, Consiliul Judeţean nu găseşte oportun acest lucru”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul Iaşului a scos în evidenţă importanţa furnizării alimentelor către elevi, în contextul creşterii abandonului şcolar.

„Mare parte dintre copii de la sate se duc la şcoală pentru acel corn şi acel pahar cu lapte pe care trebuie să le primească de la statul român”, a subliniat primarul Mihai Chirica.

Replica Consiliului Județean Iași nu a întârziat să apară

”Ordonanța  nr. 13 din 18 august 2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene” stipulează la art. 4 că ”Autorităţile competente la nivel local pentru aplicarea Programului pentru şcoli sunt consiliul judeţean şi/sau consiliul local, care îşi asumă organizarea şi derularea procedurilor de atribuire a contractelor pentru achiziţia produselor aferente Programului”.

Ordonanța de urgență nr. 925 din  2 noiembrie 2018  prevede că :

”În situația în care Programul pentru Școli al României se derulează de către consiliile locale ale comunelor, orașelor și municipiilor și ale sectoarelor muncipiului București prin hotărâre a Consiliului Județean, respectiv a Consiliului General al municipiului Bucureșt , se repartizează sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată alocate județelor, respectiv muncipiului București , potrivit alineatului 1, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație, pe comune, orașe, municipii, respectiv sectoarele municipiului București, cu asistența tehnică de specialitate a inspectoratului școlar județean respectiv Inspectoratul Școlar Bucuresti.

Observăm așadar, din partea primarului Municipiului Iași, o confuzie probabil voită  în ceea ce privește citirea și înțelegerea legislației în vigoare și interpretarea tendențioasă a acesteia.

apiland.ro

LĂSAȚI UN MESAJ