Liviu Dragnea și Mugurel Gheorghiaș, un fost coleg de facultate de-ai săi, sunt suspecți într-un caz de spălare de bani în Brazilia, potrivit informațiilor confirmate de procurorul federal din această țară, Carlos Wagner Barbosa Guimarães, scrie Rise Project.

RISE Project și Folha de São Paolo, una dintre cele mai mari publicații din Brazilia, au obținut confirmarea că autoritățile din această țară au în desfășurare o anchetă al cărei subiect este liderul PSD, Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea este suspectat că ar fi folosit bani proveniți din afaceri ilicite din România la achiziția de proprietăți pe plaja din Cumbuco, la 30 de kilometri de Fortaleza, capitala statului Ceara.

Brazilienii au inițiat ancheta după ce procurorii din România au luat legătura cu ei, în iulie anul trecut.

Procurorul federal din Brazilia a declarat că încearcă să determine dacă Liviu Dragnea a folosit ”portocale” ca să spele bani și să achiziționeze proprietăți în Brazilia.

În portugheză, laranja, adică portocala, este termenul care desemnează interpușii, persoane băgate la înaintare de politicieni corupți sau criminali pentru a-și ascunde implicarea în diverse afaceri, mai notează Rise Project.

În viziunea procurorilor brazilieni, cele două ”portocale” sunt Mugurel Gheorghiaș și un cetățean brazilian.

Fostul coleg de facultate al lui Dragnea și fost acționar principal al TelDrum SA, firmă atribuită de către DNA lui Liviu Dragnea, deține o societate braziliană pe care a folosit-o pentru a cumpăra o vilă de lux, dotată cu teren de tenis și piscină pe malul oceanului Atlantic.

Numită ”Casa Grande” de Dragnea și anturajul său, vila i-a găzduit, în numeroase rânduri, pe șeful PSD, pe Costel Comana și pe alți oaspeți din România.

A doua ”portocală” anchetată de brazilieni este localnicul Cauby Cursino Campos Junior. Un fost taximetrist, care s-a îmbogățit în urma afacerilor cu românii, a semnat toate documentele tranzacțiilor braziliene derulate de Costel Comana sau Mugurel Gheorghiaș.

Procurorul Barbosa Guimarães a spus că brazilianul Cauby Junior nu avea banii necesari pentru a investi în firmele din Brazilia: ”Știm că banii au venit din România.”

Ironic, unul dintre barurile preferate de Dragnea și apropiații săi în Brazilia se numește chiar “Laranja Mecanica” (Portocala Mecanică), numit după distopia scrisă în 1962 de Anthony Burgess și ecranizată ulterior de Stanley Kubrik.

Cererea de asistență judiciară a venit, conform procurorului federal, pe 25 iulie 2017, din partea Ministerului Public și a Poliției din România. Ea a fost procesată de Departamentul pentru Recuperarea Prejudiciilor și Cooperare Internațională care face parte din Ministerul Justiției din Brazilia și a fost trimisă mai departe către Parchetul din statul Ceara.

Rise Project mai notează că investițiile românilor se află în localitatea Cumbuco, pe malul oceanului Atlantic, în nord estul Braziliei. Tot aici și-a investit banii și Costel Comana, milionarul brașovean care i-a băgat primul milion de euro în buzunar lui Dragnea și care s-a sinucis în toaleta unui avion care urma să aterizeze în Costa Rica în februarie 2015. Și proprietățile și firmele care au fost deținute de Comana în Brazilia se află sub lupa autorităților, în cadrul aceleiași investigații.

Liviu Dragnea este reprezentat în Brazilia de o casă de avocatură din Portugalia.

_________________

Reacția lui Liviu Dragnea

„Văd o mare disperare înainte de congres. Ce vă pot spune și mărturisesc, îmi asum autodenunțul ăsta, m-au prins când vindeam portocale pe plajă. Am doar ce e în declarația de avere”, a spus Liviu Dragnea, întrebat de jurnaliști despre dezvăluirile făcute de Rise Project.

Întrebat despre casa de avocatură din Portugalia care îl reprezintă în Brazilia, Dragnea a spus că preferă „să discutăm despre congres”.

În plus, Dragnea nu a recunoscut că a cumpărat o vilă de lux, dotată cu teren de tenis și piscină pe malul oceanului Atlantic, alintată ”Casa Grande” și ce ar fi fost vizitată alături de anturajul său.

”Oricine iese cu o prostie trebuie să o lămuresc eu. Lămuriți-o voi! Să o lămurească ei! E cu totul întâmplătoare (dezvăluirea, n.r.), azi înainte de congres”, a mai spus el.

În legătură cu barul “Laranja Mecanica” (Portocala Mecanică), ce ar fi unul preferat de el, Liviu Dragnea a negat că a fost acolo. ”Nu știu, dacă e cazul mă duc”.

De asemenea, despre Mugurel Gheorghiaș – fost coleg de facultate și anchetat în același dosar – președintele PSD a declarat că „îi cunosc tot neamul”.

”Înțeleg că e o disperare și au reîncălzit ciorba asta, au reîncălzit-o, eu n-o mănânc (…) Amestecăm congresul cu ciorba, cu portocalele”, a mai declarat Dragnea.

LĂSAȚI UN MESAJ