evomag.ro

Locuinţele din România, cele mai mici din Uniunea Europeană

Avem cei mai mulţi proprietari de locuinţe din Uniunea Europeană, dar şi cele mai mici apartamente. Un paradox moştenit din comunism, când casele de tip “cutie de chibrituri” erau norma. Tendinţa se păstrează şi în prezent, când cei mai mulţi români îşi permit cel mult un apartament cu două camere. Aşa se ajunge ca şi noile generaţii să îşi întemeieze familii în locuinţe de 40 de metri pătraţi.

96 la sută dintre familiile din România au în proprietate locuinţa în care trăiesc. Este cel mai mare procent din Uniunea Europeană. Dar, într-o ţară cu putere slabă de cumpărare, acest lucru vine cu un cost. Lipsa de spaţiu.

Statisticile arată că suprafaţa medie a unui apartament este în ţara noastră de 40 de metri pătraţi. Adică mai puţin de jumătate de media Uniunii Europene, unde apartamentul mediu are 90 de metri pătraţi. Chiar şi vecinii noştri din Bulgaria se bucură de mai mult spaţiu. Aici, apartamentele au o suprafaţă medie de 70 de metri pătraţi.

Românii stau înghesuiţi

Nu doar spaţiul mic este o problemă, ci şi faptul că românii stau înghesuiţi. 48,4 la sută dintre locatarii din România împart camera cu o persoană care nu le este soţ sau partener. Este cea mai mare rată din UE, unde doar 16,6 la sută dintre locuitori sunt în această situaţie.

Suprafaţa minimă este reglemetată de o lege specială. Un apartament cu două camere nu poate avea mai puţin de 52 de metri pătraţi. Suprafaţa minimă a camerei de zi trebuie să fie de 18 metri pătraţi, iar cea a dormitorului de minimum 12 metri pătraţi.

melimeloparis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ