evomag.ro

O persoană bolnavă poate transmite boala la 10-15 persoane. România este țara pe primul loc la incidența tuberculozei de cinci ori peste media europeană

Pacienții bolnavi de tuberculoză vor beneficia de sprijinul social și psihologic care până în momentul de față a fost deficitar. Iată de ce beneficiază un pacient bolnav de tuberculoza: Concediu plătit de toată durata tratamentului pentru tuberculoză. Indemnizație de hrană pe durata tratamentului pentru pacienți. Suport psihologic pentru toți pacienții care să îi ajute să facă tratamentul și să poată contracara efectele stigmatului social.

Ce trebuie să știe o persoana care are tuberculoză? Persoana bolnavă transmite boala la 10-15 persoane în decursul unui an. Tratamentul poate costa și peste 100.000 de lei. Cei mai afectați sunt bărbați de 10-54 ani. În fiecare an sunt raportate 6.3 milioane de cazuri noi de TBC, bărbații afectați sunt de cel puțin două ori mai numeroși decât femeile. Cel mai rapid declin se înregistrează în Europa  4,6 %, scădere anuală. Cu toate acestea România este țara pe primul loc la incidența tuberculozei, de cinci ori peste media europeană. România oferă 1 din 5 din cazurile de TBC întâlnite în Europa.

Repartizarea națională a acestor cazuri reflectă situația socială și economică. Pe podium este București, datorită aglomerației urbane și traficului din alte regiuni, urmat de Dolj și Iași unde doar până în septembrie s-au înregistrat 540 de cazuri noi. Remarcăm și o migrație a predispoziție la această boală spre rural. În 1990 cele mai multe cazuri erau întâlnite la oraș, acum migrația populație spre sate a făcut ca ponderea cazurilor noi să fie mai mare în rural.

apiland.ro

LĂSAȚI UN MESAJ