evomag.ro

Efemeride: spectacol unic al naturii pe râul Prut

Vetrica (larva de Rusalii) este o efemeridă care trăieşte cu predilecţie în apele curgătoare mari: Dunăre, Prut, Mureş, Olt, Tisa, Siret etc. În stadiul de ou fecundat cade în apă şi se fixează de orice corp în imersiune.

După o perioadă iese din ou o mică insectă, care îşi caută adăpost în locurile săpate în mal de părinţii ei.

Începe perioada de dezvoltare care, în functie de specie, poate dura 2-3 ani. În acest timp, larva, de culoare verde, creşte şi se dezvoltă, ajungând la dimensiunea de 3-4 cm.

Zborul vetricii, spectacol unic

Cand devin mature ies din apă şi se aşează pe un suport, crenguţă, piatră, etc. şi stau câteva ore, timp în care se produce metamorfoza lor, adică transformarea din gândac într-un fluture ce poate fi asemanat cu o libelulă de culoare albă, care se ascunde în pământul de la malul apei. La un moment dat, ca la un semnal, ies mii de vetrice care încep să zboare deasupra apei, unde se împerechează.

Aproape instantaneu depun ouale, după care mor şi cad pe apă

Perioada de înmulţire are loc în preajma sărbatorii religioase Rusalii, adică ridicarea la cer.
O legendă spune că efemeridele sunt, de fapt, spirite neîmplinite.

Credinţa populară spune că efemeridele sunt băieţi şi fete care au murit înainte de a-şi împlini menirea de soţi şi soţie.

Li s-a îngăduit ca într-o singură zi din an să coboare pe pământ, în chip de fiinţa înaripată, să cunoască iubirea câteva ceasuri şi apoi să moară.
Fluturii trec de la stadiul de larvă la cel de adult, îşi depun ouăle şi mor în aceeaşi zi.

Spectacol unic al naturii pe râul PrutVetrica (larva de Rusalii) este o efemeridă care trăieşte cu predilecţie în apele curgătoare mari: Dunăre, Prut, Mureş, Olt, Tisa, Siret etc. În stadiul de ou fecundat cade în apă şi se fixează de orice corp în imersiune. După o perioadă iese din ou o mică insectă, care îşi caută adăpost în locurile săpate în mal de părinţii ei. Începe perioada de dezvoltare care, în functie de specie, poate dura 2-3 ani. În acest timp, larva, de culoare verde, creşte şi se dezvoltă, ajungând la dimensiunea de 3-4 cm.Zborul vetricii, spectacol unic Cand devin mature ies din apă şi se aşează pe un suport, crenguţă, piatră, etc. şi stau câteva ore, timp în care se produce metamorfoza lor, adică transformarea din gândac într-un fluture ce poate fi asemanat cu o libelulă de culoare albă, care se ascunde în pământul de la malul apei. La un moment dat, ca la un semnal, ies mii de vetrice care încep să zboare deasupra apei, unde se împerechează. Aproape instantaneu depun ouale, după care mor şi cad pe apă. Perioada de înmulţire are loc în preajma sărbatorii religioase Rusalii, adică ridicarea la cer. O legendă spune că efemeridele sunt, de fapt, spirite neîmplinite. Credinţa populară spune că efemeridele sunt băieţi şi fete care au murit înainte de a-şi împlini menirea de soţi şi soţie. Li s-a îngăduit ca într-o singură zi din an să coboare pe pământ, în chip de fiinţa înaripată, să cunoască iubirea câteva ceasuri şi apoi să moară.Fluturii trec de la stadiul de larvă la cel de adult, îşi depun ouăle şi mor în aceeaşi zi. Sursa: http://www.revistalupeste.ro/printeaza-articol/vetrica,-momeala-ideala_A248.html

Publicată de Poliția de Frontieră Iași pe Miercuri, 28 Iunie 2017

melimeloparis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ