evomag.ro

Indicele ROBOR ar putea dispărea în curând

″Taxa pe lăcomia bancilor″⁣, după cum au numit-o cei de la PSD, se transformă în ″⁣stimulent pentru harnicie″⁣. Anunțul a fost făcut recent, de către ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici.

Cu alte cuvinte, doar băncile ″⁣harnice″⁣, adică cele care dau credite multe şi ieftine firmelor, şi le reduc ratele celor împrumutaţi în lei, vor plăti o taxă mai mică, sau chiar deloc.

Eugen Teodorovici le-a transmis bancherilor cum va fi modificată taxa mult contestată. Astfel, taxa nu va mai fi calculată în funcţie de indicele ROBOR, ca în prezent, ci luând în calcul cotele de piaţă ale băncilor şi ″harnicia″⁣ cu care aceste instituţii dau credite.

Cel mai mult de câștigat vor avea băncile care vor da credite ieftine firmelor şi populaţiei. Doar aşa vor putea ajunge să achite o taxă mică sau nimic.

La momentul actual, taxa pentru bănci este calculată în funcţie de nivelul indicelui ROBOR şi este aplicată tuturor activelor financiare pe care le au.

Luna viitoare ar putea fi decisă și amnistia fiscală

Varianta discutată are în vedere ca, în loc de ROBOR, să existe un alt indicator, calculat că medie a dobânzilor tranzacţiilor efective făcute de bănci, şi nu a cotaţiilor, că acum.

În același timp, băncile ar trebui să-şi reducă marjele proprii, şi implicit dobânzile, pentru ca ratele la credite să scadă. Modificările aduse ordonanţei 114 ar putea fi adoptate de Guvern săptămâna aceasta.

Amnistia fiscală ar putea fi decisă luna viitoare. Atunci vor fi şterse dobânzile şi penalităţile pentru impozitele şi taxele neplătite de companiile private şi de stat, iar datoriile iniţiale ar urma să fie plătite eşalonat. Nu intra aici prejudiciile făcute prin evaziune fiscală şi nici răspunderea penală în aceste cazuri.

melimeloparis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ