Fondurile pentru submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole“ au fost epuizate înainte de termenul limită. La Iaşi au fost depuse 21 de cereri la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, proiectele fiind în valoare totală de 3,59 milioane de euro. 

144 de cereri în valoare totală de 20,25 milioane de euro au fost depuse pe regiunea Moldovei. Cele mai multe s-au înregistrat în judeţele Suceava (43 solicitări), Neamţ (23 solicitări) şi Iaşi.

La nivel naţional, au fost depuse pentru finanţare 855 de proiecte de investiţii, pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile în valoare de peste 148,2 milioane de euro.

Publicitateastratex.ro

Alocarea bugetară stabilită pentru această sesiune este de 35 milioane de euro, prin urmare, AFIR a primit proiecte ce depăşesc de patru ori această sumă.  

Valoarea sprijinului nerambursabil acordat este de maxim 90% din costul total al proiectului şi nu poate depăşi 200.000 euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali.

Printre exemplele de proiecte pentru care s-a solicitat finanţare, cu o valoare a sprijinului nerambursabil de 200.000 de euro, se numără dotarea unei spălătorii textile cu echipamente specializate, construirea unei agropensiuni sau înfiinţarea unui atelier de bijuterii. Un alt solicitant a cerut sprijin nerambursabil în valoare de 7.000 de euro pentru amenajarea unui atelier de produse textile.

„Avem un număr foarte mare de cereri de finanţare depuse şi vom face un clasament pe baza punctajului acordat de beneficiari. 80% din alocarea sesiunii se transformă în proiecte care vor fi verificate cu prioritate, iar ceea ce este selectabil intră imediat la contractare printr-un raport intermediar de selecţie“,  a precizat Adrian Chesnoiu, directorul general AFIR.

LĂSAȚI UN MESAJ